Obnovení zapomenutého hesla

Založení nového účtu

Jídlo a stravování

Jídlo v Egyptě obecně

Egyptská kuchyně v sobě spojuje mnoho vlivů, což ostatně při její poloze a historii není zvláštností. Své stopy tu zanechaly arabská a turecká kuchyně, místy se dá vystopovat i anglický a francouzský vliv. Většinu z těchto vlivů Egypťané přijali a přetvořili ke své chuti. Tak se například na klasickém egyptském stole setkáte se špagetami a ostatními druhy těstovin, chuť je ale vzhledem k používanému koření velmi odlišná od toho, co bychom očekávali.

V egyptské kuchyni hraje velkou roli koření všeho druhu. Tato kuchyně kombinuje maximální množství sušeného i čerstvého koření, k nejoblíbenějším patří cumin (aromatičtější kmín, odlišný od evropského vzhledem i chutí), černý pepř, chilli, kurkuma, koriandr, šafrán, hřebíček, zázvor, sezam, z bylinek je to petržel, máta a kopr. Stačí navštívit některý z četných bazarů a do nosu vás udeří těžká vůně všelijakého kořní. Jídlo není založeno na masu, poněvadž patří mezi dražší komodity. To, kde egyptská kuchyně maso zanedbá, je na druhé straně vyváženo pečivem a přílohami. K dostání je tu všechno od různých placiček, pita chlebů až pod francouzské bagety. Častou přílohou je také rýže. Mezi častá jídla patří, stejně jako v Turecku, kebab, čili kousky maso na mnoho způsobů.

Především je nutné zmínit, že v jídelníčku je úplně vyloučeno vepřové maso a alkohol. Naopak velmi často je zde užíváno skopové, kozí a jehněčí maso, kachny, husy, holubi (hamam), křepelky a zejména jsou častým pokrmem čerstvé ryby z Nilu, Středozemního a Rudého moře. Z příloh je základem rýže, z obilnin je to pšenice a samozřejmě je hojně užívána zelenina.

Historie egyptské kuchyně

Ve starém Egyptě zabezpečovalo údolí Nilu dostatek jídla a pití Egypťanům a to i v dobách, kdy v sousedních zemích zuřil hladomor. Základním jídlem starých Egypťanů byl chléb a pivo. Měli mnoho druhů chleba, pečiva a koláčů. Nepoužívali cukr, pouze bohatší vrstva sladila medem a chudí lidé používali datle a ovocné džusy. Egypťané měli rádi výraznou zeleninu, jako česnek nebo cibuli. Mysleli si, že je to dobré pro zdraví. Také jedli hrách a fazole, salát, okurky a pórek. Zeleninu často servírovali s olejovou nebo octovou zálivkou. Fíkům, datlím, granátovým jablkům a hroznům se dobře dařilo v teplém klimatu. Bohatší lidé si mohli dovolit vyrábět víno z hroznů. Obyčejní lidé jedli ryby a drůbež. Při zvláštních příležitostech si dopřáli ovci nebo kozu. Ale vzhledem k tomu, že pastviny byly málo dostupné a tudíž toto maso drahé, tak ho většina lidí jedla jen při slavnostních příležitostech.

Egypťané ukládali jídlo do kameninových hrnců a spíží. Ryby a maso byly speciálně upravované pro uskladnění. Jednou z metod bylo solení. Další třeba sušení, kdy ryba byla zavěšena na slunném místě. V běžných rodinách vaření obstarávala hospodyně, ale větší domácnosti zaměstnávaly služebnictvo pro práci v kuchyni a vařil šéfkuchař - obvykle muž. Egypťané měli pece, a uměli péct a smažit. Ale měli jen málo kuchyňského náčiní: paličky, hmoždíře a síta.

Současná egyptská kuchyně

Všední jídlo je většinou bezmasé, ale vydatné. Dnešní kuchyně vychází z bohatých zdrojů zeleniny, která je základní součástí každodenního jídelníčku Egypťana. K oblíbeným jídlům patří ryby a mořské plody. V turistických oblastech mají restaurace na jídelním lístku vedle pokrmů egyptské kuchyně středomořskou, zejména libanonskou, tureckou, řeckou a italskou.

Národním jídlem je foul. Pod tímto názvem se skrývají hnědé boby se zeleninou zapečené v chlebové placce. Na pouličních stáncích často objevíte i polévku, jejíž hlavní ingrediencí jsou jmenované boby. K polévce je pak tradičně podáván chléb s názvem aish.
V poslední době dorazil do nabídky mnohých českých čajoven pokrm s názvem hummus. I tahle pochoutka je doma v Egyptě. Sestává se z cizrnového pyré a sezamu. K tomu často dostanete nějakou tu zeleninu, olivový olej a pravý pita chleba.

Oblíbenou specialitou je také firaakh mashwi, grilované kuře, které najdete v těch nejlepších restauracích i pouličních občerstveních. Kuřátko je hojně kořeněné, takže pozor na to.

Při všem tom psaní o specialitách by nebylo záhodno zapomenout na mahší, což je pokrm sestávající se z kořeněné rýže, která slouží jako náplň a nějakého „obalu.“ Jako onen obal může sloužit vinný list, rajče, lilek, zelný list, zkrátka cokoliv, co se dá naplnit.
Nesmíme opomenout ani národní dezert umm ali, což je koláč s rozinkami namáčený v mléce, servírovaný zčerstva za tepla. Skutečnou egyptskou specialitou jsou však pečení holubi. Egypťané je umí skvěle připravit a dokořenit, počítejte však s tím, že tahle specialitka už něco stojí. Holub se nadívá kořeněnou rýží a pak se poměrně dlouho připravuje na grilu.

Jídlo je rodinnou událostí, připravuje dlouho a má mnoho chodů, které jsou však podávány zároveň. Jako předkrm se většinou podává osvěžující salát, následuje nějaké masité jídlo a nakonec slaďoučký dezert. Nakonec se podává káva připravovaná po tureckém způsobu v džezvě.

Na co si dát pozor

Egypťané můžou jíst všechno, my však ne. Zeleninu a ovoce vždy omývejte nebo pokud možno loupejte. Pozor si dávejte na saláty a čerstvou zeleninu. Zmrzlinu si kupujte vždy čerstvou a dobře mraženou. Raději se vyhýbejte málo propečenému masu, škeblím, mušlím a ústřicím. Vyvarujte se syrovému masu. Nejčastější příčinou nepříjemných střevních potíží bývají příliš studené nápoje. Také nejezte raději vajíčkové omáčky v kebabech.

Voda z vodovodu je silně chlorovaná, takže nejlepší je pít vodu kupovanou. Dávejte však pozor, zda je víčko neporušené (lahve plní vodou a znovu prodávají).